Sberbank Europe AG podepsala smlouvu o prodeji akcií některých dceřiných bank

03.11.2021

Sberbank Europe AG podepsala smlouvu s Agri Europe Cyprus Limited, AIK Banka a.d. Beograd a Gorenjska Banka d.d., Kranj o prodeji svých dceřiných bank v Bosně a Hercegovině (Sberbank BH d.d. Sarajevo a Sberbank a.d. Banja Luka), Chorvatsku (Sberbank d.d.), Maďarsku (Sberbank Magyarország Zrt.), Srbsku (Sberbank Srbija a.d. Beograd) a Slovinsku (Sberbank banka d.d.). Uvedené dceřiné banky ke konci roku 2020 dosáhly celkových aktiv ve výši 7,329 mld. EUR, obsluhují 162 poboček s přibližně 600 000 klienty.

Sberbank Europe AG se rozhodla omezit svou geografickou přítomnost ve střední a východní Evropě aby se mohla více zaměřit jen na klíčové trhy a podpořit nové obchodní příležitosti. Sberbank CZ, a.s., Česká republika, zůstává ve vlastnictví Sberbank Europe AG a bude nadále nabízet své služby ve stávajícím obchodním modelu.

Po důkladné analýze několika možností se ukázal právě prodej bankám AIK banka, Gorenjska banka a Agri Europe Cyprus Limited jako nejatraktivnější příležitost pro Sberbank Europe AG.

Kupující totiž mají silnou regionální pozici i jasnou vizi svého budoucího rozvoje, podporujícího další růst bank ve skupině a zajišťující, že stávající kvalita služeb poskytovaná klientům bude zachována.

Uzavření transakce ještě podléhá schválení národními a mezinárodními regulátory a také národními antimonopolními úřady a očekává se, že bude dokončeno v roce 2022.

Sberbank Europe

Sberbank Europe AG se sídlem ve Vídni v Rakousku je bankovní skupina 100% vlastněná Sberbank Rusko, která je největší bankou v Rusku i v celé střední a východní Evropě, a obsluhuje více než 100 milionů klientů. Skupina Sberbank Europe působí v Rakousku, Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, České republice, Německu, Maďarsku, Slovinsku a Srbsku. V roce 2014 vstoupila Sberbank Europe na trh retailového bankovnictví v Německu a etablovala se na konkurenčním a dynamickém trhu jako úspěšná on-line banka s atraktivními spořicími a úvěrovými produkty. Od uvedení první retailové a plně digitální půjčky na německý trh v roce 2018 dosáhl objem vkladů ve Sberbank Direct na konci třetího čtvrtletí 2021 výše 1,2 miliardy EUR a celkový objem úvěrů více než 600 milionů EUR. Skupina Sberbank Europe obsluhuje kolem 800 000 zákazníků, provozuje 187 poboček a zaměstnává přes 3 900 zaměstnanců po celé Evropě. Celková aktiva Sberbank Europe dosáhla ke 31. prosinci 2020 výše 13 miliard EUR. Webové stránky Sberbank AG

Sberbank

PJSC Sberbank je největší ruská banka a přední světová finanční instituce. Sberbank, která drží téměř jednu třetinu celkových aktiv ruského bankovního sektoru, je klíčovým věřitelem národní ekonomiky a jedním z největších příjemců vkladů v Rusku. Vláda Ruské federace, zastoupená Ministerstvem financí Ruské federace je hlavním akcionářem PJSC Sberbank, vlastní 50 % plus jeden podíl s hlasovacím právem na základním kapitálu banky. Zbývajících 50 % mínus jeden podíl s hlasovacím právem drží domácí a mezinárodní investoři. Sberbank dnes obsluhuje zákazníky v 18 zemích. V Rusku má významnou distribuční síť s přibližně 14 000 pobočkami. Její mezinárodní operace – dceřiné banky, pobočky nebo zastoupení – zahrnují Velkou Británii, USA, SNS, střední a východní Evropu, Indii, Čínu a další země. Sberbank je držitelem všeobecné bankovní licence č. 1481 dd. 11. srpna 2015 vydané Bank of Russia. Oficiální webové stránky banky: www.sberbank.com (web skupiny Sberbank), www.sberbank.ru.

V roce 2020 prošla Sberbank rebrandingem a dnes nabízí finanční i nefinanční služby svým individuálním i firemním zákazníkům. Ekosystém Sber nabízí řadu služeb pro každodenní život i řešení naléhavých situací. Webové stránky ekosystému Sber.